Salong Frisk o Vackers Blogg

Salong Frisk o Vackers Blogg

Om hälsa och skönhet - behandlingar, produkter, egenvård, tips och råd

skapad och redigerad av Estee som är auktoriserad hudterapeut, DMK-terapeut och diplomerad CND nagelspecialist.

Blomdahl

ProdukterSkapad av Estee 2014-03-07 13:21


Blomdahl örhängen för läkta hål i Natural Titanium och Medical Plast
med Swarovski kristaller och pärlor

Ett nytaget hål är ett litet sår, därför ska det skötas på rätt sätt under läkningsperioden (6 veckor), så att det inte blir infekterat. Håll det rent, torrt och luftigt! Det tar upp till ett år innan hålet är helt läkt, framtill dess bör du vara mycket försiktig när du byter örhänge och bära hudvänliga smycke från Blomdahl p.g.a. risk för allergi. Blomdahls örhängen i titanium kan du lita på: delar som kommer i kontakt med huden består av 100% titanium.

Priser: 105/155/205/244/305kr / par.
20% rabatt i samband med håltagning!

Om Blomdahl





  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post54

Mineraloljor vs växtoljor

ProdukterSkapad av Estee 2014-02-24 12:09


Mineralolja har många namn: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin.


Mineraloljor vs Växtoljor - ett hett ämne


Marie Lodén
är apotekare med fördjupningskurs inom toxikologi samt doktor i medicinsk vetenskap, har doktorerat i hudvårdsprodukters inverkan på huden, varit ansvarig för dokumentation och utveckling av läkemedelsprodukter och författat kliniska expertrapporter. Hon svarar på frågor i Massage & Kroppsvård:

- Hur ska man veta om en olja är "giftig"?
- Grundinformation tillhandahålls av leverantören. Oljor får heller inte härskna, vilket är lätt hänt med växtoljor. Mineraloljor kan också vara orena, men det händer inte nuförtiden, de är höggradigt renade och härsknar inte heller.

- Vad skiljer växtoljor från mineraloljor?
- Priset! Mineraloljor är billigare medan växtoljor kan vara dyra. Annars är växt- och mineraloljor ganska lika i känslan. De som vill profilera sig som dyra och ge effektskillnader har tendens att säljas dyrt.

- Hur allvarliga är larmrapporterna om mineraloljorna?
- Det finns inget stöd för våra larmrapporter. Det är inte farligt att använda mineraloljor. Det finns ingen forskning som visar att mineraloljor går in i kroppen och skapar oreda, det är lösa rykten och myter. En mineralolja är för tjock för att penetrera ned i huden, den lägger sig på hudytan.

- Kan man få acneutbrott av mineraloljorna?
- NEJ, mineraloljorna fastnar INTE i porerna. Att vaselin kan aktivera acne är också en myt, det kommer från att man tänker att den lägger sig som ett lock för sylten. Däremot kan en lättoxiderande växtolja bilda en kemisk reaktion som retar porerna och ger acneutbrott.

- Ska oljor ha konserveringsmedel i sig?

- Mineraloljor behöver inte ha det, det är sällan det växer något i dem. Växtoljor däremot måste konserveras då de lätt oxiderar (härsknar).

(2008)



Per-Håkan Olausson, hudläkare svarar på frågor kring oljor:

- Mineraloljor påstås blockera 40-60% av hudens porer. Kan en mineralolja täppa till och därmed försämra hudens funktioner?
- Det är i huvudsak hudens hornceller som kan täppa till porer och ge problem, inte olja. Mineraloljor täpper inte till mer än andra oljor gör - växtoljor eller animaliska oljor. Hudens funktioner påverkas dock negativt av andra faktorer såsom exempelvis om oljan härsknar (vilket växtoljor gärna gör om det inte också finns kraftiga konserveringsmedel tillsatt) eller renhetsgraden hos oljorna. Vegetabiliska och animaliska oljor har ofta mer föroreningar (proteiner) och ger därför större risk för allergier och problem med hudens funktioner.

- Om man konstant tillför mineraloljor blir huden då beroende av dessa då det försämrar hudens egen återfettning och gör den torrare?
- Nej, oljan hindrar huden från att torka ut. Det finns inga studier som påvisar att huden blir beroende av kräm. Däremot kan man sakna den mjuka känslan om man slutar med kräm.

- Kan mineraloljor som appliceras via hudkräm lagras i kroppen och orsaka t.ex. ledgångsreumatism? (Det hävdas i studie från 1993 av Sandra Kleinaus)
- Nej. Studien är gjord på icke-renade oljor (motorolja, asfalt, hydraolja m.m.) och har inget att göra med de högrenade oljor som används i kosmetikaprodukter.

- Om man får mineralolja på händerna inom industrin hänvisar arbetarskyddsstyrelsen att man omedelbart ska tvätta av det. Är det verkligen så farligt?
- Nej, det är en försiktighetsåtgärd för oljor med föroreningar i sig. Se förra svaret.

- Varför används mineralolja i flera hudvårdsprodukter - är det enbart för att hålla kostnaderna nere?
- Nej, höggradigt renade kosmetiska oljor som används i hudvårdsprodukter är ofta mycket dyrare än vanliga vegetabiliska oljor som exempelvis rapsolja, olivolja, solrosolja.

- Finns det några fördelar med att använda mineraloljor istället för vegetabiliska oljor?
- Ja, många. Den främsta fördelen är mindre risk för allergier med mineraloljor eftersom vegetabiliska oljor generellt har mer föroreningar (proteiner) som har visat sig ge kontaktallergier. En annan stor fördel för mineraloljor är att vegetabiliska oljor härsknar lätt och kräver därför mycket mer konserveringsmedel, vilket kan ge hudproblem. Flertal kemiska fördelar finns också.

- Finns det några nackdelar med att använda vegetabiliska oljor på huden?
- Ja, framförallt en högre risk för allergier. Vissa vegetabiliska oljor har också visat sig vara starkt komedogena (acneframkallande) såsom exempelvis olivolja, avocadoolja och jordnötsolja.

- Om man skapar en produkt som är medicinteknisk, spelar då valet av oljor någon roll? Väljer man mineraloljor eller går det lika bra med vegetabiliska oljor?
- Tillverkningsprocessen är starkt kvalitetskontrollerad för att ge en så säker produkt som möjligt. Detta är svårt att uppnå med vegetabiliska oljor.

- Mineraloljornas ursprung diskuteras, de kommer från dödmateria och kan därför inte bidra med något som ger liv åt huden...
- Detta ser jag som ett ovetenskapligt, naturromantiskt påstående från de som vill sälja vegetabiliska oljor och har inte något med verkligheten att göra.

- Kan vegetabiliska oljor tas upp och påverka hudens ämnesomsättning?
- Nej, upptag förekommer inte.

- Vilka fördelar har mineraloljor för en dermatologisk behandling?
- De bidrar till att huden behåller fuksten på ett kontrollerat sätt, vilket är positivt både för frisk hud och som förebyggande mot eksem. Idag i Sverige är alla krämer som är godkända för behandling och som subventioneras av staten baserade på mineraloljor.

- Vilka nackdelar har vegetabiliska oljor för en dermatologisk behandling?
- Vid behandling av sjuk, skadad eller inflammerad hud är det av största vikt att inte huden utsätts för något som kan ge allergier; därför bör inte vegetabiliska oljor användas.

- Vad innebär "hudidentiska ingredienser" som vanligen innehållet i vegetabiliska produkter beskrivs som?
- Det låter som ett marknadföringspåstående som inte har någon grund i verkligheten. Jag skulle gärna se dem förklara detta påstående på ett vetenskapligt korrekt sätt.

- Kan växtoljebaserade produkter göras utan konserveringsmedel?
- Nej, generellt sett inte eftersom växtoljebaserade produkter lätt härsknar (till skillnad från mineraloljebaserade). Om det påstås om en växtoljebaserad produkt att den är utan konserveringsmedel så stämmer det inte, de har alla konserveringsmedel. Det finns dock marknadföringstricks såsom exempelvis användandet av konserveringsmedel som inte officiellt är konserveringsmedelklassade.

(2010)


Peter Jansson, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet:

"Mineralolja täpper inte till porer.
Huden är en ytterst stark barriär som är svårpenetrerad. De allra flesta ingredienser kan alltså inte passera genom huden och in i blodomloppet. Att mineralolja skulle täppa till hudens porer finns det inget vetenskapligt belägg för utan är snarast att betrakta som en skröna."

(2014)

  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post50

Innehållsförteckning

ProdukterSkapad av Estee 2014-02-24 10:36

Enligt lag måste alla kosmetiska konsumentprodukter inom EU innehållsdeklareras enligt INCI-systemet och ingredienserna måste anges i fallande ordning ner till 1%. INCI är förkortning för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, en lista som började sammanställs av amerikanska och europeiska branschorganisationer 1993. Huvudcentrumet ligger i Washington och termerna som används är också engelska med amerikansk stavning. Ämnen hämtade från naturen deklareras på latin, t.ex. aqua.
De flesta ingredienser anges även med ett CAS (Chemical Abstracts Service) -nummer, vilket tyder på vilken växt de har framställts av. Ett CAS-nummer täcker därmed många olika beredningar av en växts olika delar.


Konserveringsmedel

Någon form av konservering är nödvändig i de flesta kosmetika produkter för att undvika att tillväxt av bakterier, jäst och mögel sker i produkterna. En sådan tillväxt kan orsaka hälsorisker för användarna.

Vanliga konserveringsmedel i kosmetika och hygienprodukter är parabener (Methyl-, Etyl-, Propyl-, Butyl-), phenoxyethanol, sodium benzoate och potassium sorbate.
Parabenerna anses tillhöra de mer "snälla" konserveringsmedlen eftersom de orsakar färre allergier än andra konserveringsmedel. De anses inte vara skadliga för miljön, de lagras till exempel inte upp i miljön utan bryts ner till ofarliga ämnen (Läkemedelsverket).

Vissa "naturkosmetiska" produkter innehåller Alcohol/ Alcohol Denat som konserveringsmedel men detta ämne är starkt avfettande och uttorkande. (Hur effektiv kan en lotion som innehåller alkohol på 3. plats i innehållsförteckningen, vara?)

DMK är det första hudvårdsmärket i världen som använder det helt botaniska konserveringsmedlet Biosence™, som är en blandning av ört- och växtextrakt. Det innehåller tea tree-, rosmarin och timjan extrakt, samt ricinolja.
Biosence komplexet
- är rent, säkert och varken irriterar eller skapar hud- eller ögonkänslighet;
- har använts i medicinska sammanhang som ett antiseptiskt medel: dödar bl.a. stafylokocker (inkl. MRSA) och flera andra bakterier som Gram-positiva, Gram-negativa bakterier, jäst/mögelsvampar, mikroorganismer omgående.
DMK ändrar aldrig sammansättningen av en produkt för att den är dålig, men på grund av att konsumenterna har uttryckt en viss oro för sulfater och parabener (DMK använder Methyl- och Propylparaben) bestämde sig företaget för att ändra formlerna. DMK ställer sig dock inte bakom de ryktesspridningar som omger dessa ingredienser och saknar vetenskapligt stöd.


Färgämnen


Färgämnena deklareras med CI-nummer (Colour Index) i valfri ordning. I kosmetika får endast ingå färgämnen som listas i Kosmetikadirektivets bilaga IV. Särskilda krav kan förekomma, t.ex. om renhet och maximal halt. Begränsningar förekommer också, som att färgämnet
• får användas i alla produkter (de flesta),
• får användas, men inte i produkter som appliceras nära ögonen,
• får användas, men inte i produkter som kommer i kontakt med slemhinnor,
• får användas, men endast i produkter som kommer i kontakt med huden kort stund.
Därtill kommer hundratals färgämnen som får användas endast i hårfärg.
Exakt vilka färgämnen som ingår i en produkt kan vara svårt för konsumenten att utforska eftersom det är tillåtet att innehållsdeklarera färgserier i klump.



Doftämnen


Kemikalier och eteriska oljor som endast parfymerar deklareras inte utan får samlas ihop som Perfuma. Bara de 26 mest allergena doftämnen deklareras med namn: Amylcinnamyl Alcohol, Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate), Benzyl Salicylate, Citral, Coumarin, Anise Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool, Citronellol, Farnesol, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldehyde, Amyl Cinnamal, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Methyl-2-Octynate, Evernia Furfuracea, Alpha Isomethyl Ionone, Evernia Prunastri.


Fettalkoholer


Det finns många ingredienser i kosmetiska produkter som har ordet "alcohol" i sitt namn men det är bara Alcohol / Alcohol Denat som är denaturerad alkohol / sprit och starkt uttorkande.
Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Acetylated Lanolin Alcohol
m.m. är fettalkoholer. De mjukgör och skyddar på samma sätt som fett, oljor och vaxer genom att stänga ute fukt och kyla och hindra fukt och värme från att avgå. De förtjockar utan att göra produkten kladdig och är vanliga som emulgeringsmedel i feta krämer, salvor och cerat och som stabiliseringsmedel i magrare emulsioner.


Mineraloljor, vegetabiliska oljor

Artikel om oljor



  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post49

Hudosil

ProdukterSkapad av Ester 2014-02-12 11:22


Dusch- & Badolja, milt parfymerad, 250ml Pris: 65kr

En återfettande rengöringsprodukt som tvättar rent och samtidigt tillför huden en välbehövlig fettmängd. Den består till 45 % av renade vegetabiliska oljor och passar därför dig som duschar ofta eller har torr hud. Utmärkt som olja i badvatten, ger då ett behagligt skum (1-2 kapsyler badolja till ett normalt badkar).
Innehåll: Olus Oil, MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4, Glyceryl Oleate, Cocamide DEA, Parfum, Citric Acid, Aqua, Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract, Benzyl Benzoate.



Hudsalva, oparfymerad, Pris: 50kr 100ml / 140kr 450ml

Vårdande salva för torr hud. Den nnehåller höga halter av återfettande och återfuktande ämnen (43% fetthalt), lindrar hudirritationer och är utmärkt som fot- och handsalva vid mycket torr hud, framförallt vintertid. Fri från paraffin, vaselin och parfym.

Innehåll: Aqua, Glycerin, Cetyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Methoxy Peg-22/Dodecyl Glycol Copolymer, Stearyl Alcohol, Cyclopentasiloxane, Polysorbate 80, Steareth-21, Cetyl Acetate, Dimethiconol, Phenoxyethanol, Peg-40 Hydrogenated Castor Oil, Bisabolol, Acetylated Lanolin Alcohol, Allantoin, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid.


Fotkräm, 100ml Pris: 60kr

Vårdande kräm för torra och trötta fötter. Innehåller höga halter av återfettande och återfuktande ämnen, stimulerar blodcirkulationen och doftar behagligt av eteriska oljor. Värmer och kyler samt motverkar dålig lukt. Smörj in fötterna noggrant, gärna varje kväll.
Innehåll
: Aqua, Glycerin, Glyceryl Stearate, Olus Oil, Cetyl Alcohol, Isopropyl Myristate, Cetearyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Cyclopentasiloxane, Mentha Piperita Oil, Methyl Salicylate, Triethyl Citrate, Behentrimonium Methosulfate, Alcohol denat., Methylparaben, Menthol, Camphor, Tocopheryl Acetate, Dimethiconol, Propylparaben, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Bisabolol, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Citric Acid, Limonene.

(Alcohol Denat används för att blanda ut konserveringsmedlet som kräver någon form av lösningsmedel. Vid kokningen av krämen försvinner det mesta av alkoholen.)


Produkterna kan köpas på salongen eller beställas.


  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post48

Penzim mot eksem, psoriasis, inflammationer, artrit...

ProdukterSkapad av Ester 2014-01-27 13:48

"Jag har ägnat mitt liv åt forskning av marina enzymer, och blev helt
förbluffad över de fantastiska egenskaper enzymet har. Det är min
absoluta övertygelse att det är den bästa hudvård du någonsin kan få”

- Dr Jón Bragi Bjarnason (1948-2011), professor i biokemi vid Islands universitet


Professor Bjarnasons patenterade Penzim har sitt ursprung i åratals forskning kring marina enzymers naturligt läkande förmåga. Under studierna vid Islands universitet gjordes plötsligt en revolutionerande upptäckt. Enzymet blir superaktivt och extremt kraftfullt när det lämnar det kalla djuphavet och kommer upp i rumstemperatur. Det aktiva enzymet snabbar på förnyelsen av friska celler i en imponerande takt. Inte nog med att det har en makalös effekt vid olika hudåkommor, en mycket positiv bieffekt är enzymets kosmetiska potential.

Fantastiska resultat vid hudproblem
Penzim används med mycket goda resultat vid olika hudåkommor som eksem, psoriasis, acne men även vid sår, munsår, inflammationer, led-, muskelvärk och andra tillstånd som artrit.
Penzim ökar blodcirkulationen och stimulerar nybyggnad av celler i huden.

Rynkor och fina linjer minskar
Penzim används framgångsrikt inom kosmetisk hudvård. Huden blir mjuk och smidig, rynkor och fina linjer minskar märkbart.

En ren och aktiv naturprodukt
Penzim
– är mjukgörande, exfolierande, fuktgivande, renande och skyddande, lindrande och lugnande;
– är mild, effektiv för barn och vuxna, men även djur;
– kan användas på intima delar av kroppen;
– är fettfri, innehåller varken parfymer eller konserveringsmedel;
– har inga kända biverkningar.

Lätt att använda – finns som gel och lotion
Lotionen är mjuk och smidig och går lätt att applicera. Rekommenderas för ansikte, hårbotten och över större kroppsytor, kan även sprayas i hals och munhåla.
Gelen är bra vid eksem, psoriasis, hudsprickor och nariga händer. För extra effekt smörj in på kvällen och sov med ett par tunna bomullshandskar. Den passar även torr och känslig hy.

Användning
Massera in Penzim i huden 1-2 gånger om dagen, oftare vid behov. Om huden känns klibbig har du tagit för mycket gel.
Var tålmodig, vid behandling av svårare tillstånd kan det ta några veckor innan du ser resultat!


Produkten säljs inte i Sverige men kan beställas direkt från tillverkaren.
(Butiken fungerar inte i Chrome, försök att öppna länken i Explorer istället!)

Om eksem

Eksem beror på att hudbarriären (hudens yttre skydd) har blivit försvagad. När huden är torr eller sprucken kan smuts och bakterier tränga igenom epidermis (överhuden) till dermis (läderhuden) och orsaka inflammation där. Resultatet är rodnad, klåda, fjällning, knottror, blåsor och sår.
De vanligaste formerna av eksem är atopiskt eksem (lr. böjveckseksem; oftast beror på en medfödd svaghet i hudbarriärenbesvären, brukar komma under de två första levnadsåren, vanligast i blöjområdet, på kinderna, i arm- och knävecken), seborroiskt eksem (lr. mjälleksem; oftast i hårbotten), kontakteksem (allergiskt eller icke-allergiskt), nummulärt eksem (myntformat; vanligast på armar och ben), underbenseksem (vanligt vid åderbråck i benen eller bensår).
Eksem försämras av bakterier, vissa kemikalier, infektion, stress, dålig sömn, dammig miljö, kyla, klorerat vatten, för varma kläder.

  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post45

Bioaktivt C-vitamin till huden!

ProdukterSkapad av Ester 2013-08-01 10:54
C-vitamin är en stark antioxidant som stimulerar kollagenproduktionen i huden och ger hyn spänst och lyster, samt motverkar förtida åldrad, tunn och slapp hy, fina linjer och rynkor. FibroMax C från DMK är den första produkten på marknaden som innehåller hela 20% ren, biologiskt aktiv askorbinsyra = vitamin C!


C-vitaminets välgörande effekt på huden - tonar ojämn hudfärg och hyperpigmentering, skyddar mot skadlig inverkan från UVB-ljus, främjar läkningsprocesser m.m. - har varit känt länge. Askorbinsyra är den renaste formen av C-vitamin och direkt bioaktiv. Hudcellerna kan tillgodogöra sig vitaminet omedelbart, utan att bryta ned det. Dock askorbinsyra är syrekänslig och instabil, håller sig inte länge i en créme utan att oxideras snabbt, kristalliseras och förlora all sin kraft.

Med hjälp av avancerad teknologi har DMK lyckats inkapsla askorbinsyra i en lösning i mikroskopiskt små kiselkapslar, som liknar ett pulver. Kisel är ett av naturens vanligaste mineral, ett kroppseget ämne som är viktigt för god hudhälsa. Den skyddar lösningen, förhindrar oxidationen och gör att C-vitaminet bevaras aktivt under lång tid. När pulvret har applicerats löses kapslarna upp, C-vitaminet frigörs och slussas in i huden.

Oavsett vad hudvårdstillverkare hävdat har det tidigare varit kemiskt omöjligt att tillsätta mer än 5% C-vitamin i hudvårdsprodukter utan att vitaminet har oxiderats eller kristalliserats och blivit obrukbart. Kiselkapslar är en ny, revolutionerande teknologi inom hudvårdsbranschen som gör det möjligt att överskrida tidigare små mängder och samtidigt bevara kraftfulla, bioaktiva ingredienser helt intakta.

FibroMax C används endast i professionella behandlingar och appliceras normalt som första avslutande produkt efter t.ex. enzymmasken. Den fungerar mycket bra ihop med övriga DMK serum, oljor och crémer.

Priser

  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post41
Nästa »