Salong Frisk o Vackers Blogg

Salong Frisk o Vackers Blogg

Om hälsa och skönhet - behandlingar, produkter, egenvård, tips och råd

skapad och redigerad av Estee som är auktoriserad hudterapeut, DMK-terapeut och diplomerad CND nagelspecialist.

Innehållsförteckning

ProdukterSkapad av Estee 2014-02-24 10:36

Enligt lag måste alla kosmetiska konsumentprodukter inom EU innehållsdeklareras enligt INCI-systemet och ingredienserna måste anges i fallande ordning ner till 1%. INCI är förkortning för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, en lista som började sammanställs av amerikanska och europeiska branschorganisationer 1993. Huvudcentrumet ligger i Washington och termerna som används är också engelska med amerikansk stavning. Ämnen hämtade från naturen deklareras på latin, t.ex. aqua.
De flesta ingredienser anges även med ett CAS (Chemical Abstracts Service) -nummer, vilket tyder på vilken växt de har framställts av. Ett CAS-nummer täcker därmed många olika beredningar av en växts olika delar.


Konserveringsmedel

Någon form av konservering är nödvändig i de flesta kosmetika produkter för att undvika att tillväxt av bakterier, jäst och mögel sker i produkterna. En sådan tillväxt kan orsaka hälsorisker för användarna.

Vanliga konserveringsmedel i kosmetika och hygienprodukter är parabener (Methyl-, Etyl-, Propyl-, Butyl-), phenoxyethanol, sodium benzoate och potassium sorbate.
Parabenerna anses tillhöra de mer "snälla" konserveringsmedlen eftersom de orsakar färre allergier än andra konserveringsmedel. De anses inte vara skadliga för miljön, de lagras till exempel inte upp i miljön utan bryts ner till ofarliga ämnen (Läkemedelsverket).

Vissa "naturkosmetiska" produkter innehåller Alcohol/ Alcohol Denat som konserveringsmedel men detta ämne är starkt avfettande och uttorkande. (Hur effektiv kan en lotion som innehåller alkohol på 3. plats i innehållsförteckningen, vara?)

DMK är det första hudvårdsmärket i världen som använder det helt botaniska konserveringsmedlet Biosence™, som är en blandning av ört- och växtextrakt. Det innehåller tea tree-, rosmarin och timjan extrakt, samt ricinolja.
Biosence komplexet
- är rent, säkert och varken irriterar eller skapar hud- eller ögonkänslighet;
- har använts i medicinska sammanhang som ett antiseptiskt medel: dödar bl.a. stafylokocker (inkl. MRSA) och flera andra bakterier som Gram-positiva, Gram-negativa bakterier, jäst/mögelsvampar, mikroorganismer omgående.
DMK ändrar aldrig sammansättningen av en produkt för att den är dålig, men på grund av att konsumenterna har uttryckt en viss oro för sulfater och parabener (DMK använder Methyl- och Propylparaben) bestämde sig företaget för att ändra formlerna. DMK ställer sig dock inte bakom de ryktesspridningar som omger dessa ingredienser och saknar vetenskapligt stöd.


Färgämnen


Färgämnena deklareras med CI-nummer (Colour Index) i valfri ordning. I kosmetika får endast ingå färgämnen som listas i Kosmetikadirektivets bilaga IV. Särskilda krav kan förekomma, t.ex. om renhet och maximal halt. Begränsningar förekommer också, som att färgämnet
• får användas i alla produkter (de flesta),
• får användas, men inte i produkter som appliceras nära ögonen,
• får användas, men inte i produkter som kommer i kontakt med slemhinnor,
• får användas, men endast i produkter som kommer i kontakt med huden kort stund.
Därtill kommer hundratals färgämnen som får användas endast i hårfärg.
Exakt vilka färgämnen som ingår i en produkt kan vara svårt för konsumenten att utforska eftersom det är tillåtet att innehållsdeklarera färgserier i klump.



Doftämnen


Kemikalier och eteriska oljor som endast parfymerar deklareras inte utan får samlas ihop som Perfuma. Bara de 26 mest allergena doftämnen deklareras med namn: Amylcinnamyl Alcohol, Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Benzyl Cinnamate), Benzyl Salicylate, Citral, Coumarin, Anise Alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, Linalool, Citronellol, Farnesol, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldehyde, Amyl Cinnamal, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Methyl-2-Octynate, Evernia Furfuracea, Alpha Isomethyl Ionone, Evernia Prunastri.


Fettalkoholer


Det finns många ingredienser i kosmetiska produkter som har ordet "alcohol" i sitt namn men det är bara Alcohol / Alcohol Denat som är denaturerad alkohol / sprit och starkt uttorkande.
Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Acetylated Lanolin Alcohol
m.m. är fettalkoholer. De mjukgör och skyddar på samma sätt som fett, oljor och vaxer genom att stänga ute fukt och kyla och hindra fukt och värme från att avgå. De förtjockar utan att göra produkten kladdig och är vanliga som emulgeringsmedel i feta krämer, salvor och cerat och som stabiliseringsmedel i magrare emulsioner.


Mineraloljor, vegetabiliska oljor

Artikel om oljor



  • Kommentarer(0)//blogg.friskovacker.se/#post49